ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην εφημερίδα ΓΡΑΜΜΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν είναι μόνο να υπογράφει τις διοικητικές αποφάσεις, αλλά να πιέζει για λύσεις και να μεταφέρει την εικόνα κάθε γειτονιάς. Γι’ αυτό και πρόθεση μου είναι να δίνω το παρών συχνά και σε δημοτικά συμβούλια, στις περιοχές αρμοδιότητας μου, για να ακούω από πρώτο χέρι τις αγωνίες των πολιτών, αλλά και να παρουσιάζω το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής. Η ευθύνη πια, θα έχει πρόσωπο, δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από τις αρμοδιότητες.

Ευχαριστώ πολύ την εφημερίδα ‘Γραμμή’ και το Γ.Τζίμα για τη συνέντευξη και την ευκαιρία να αναπτύξω το σχεδιασμό μας στην περιφέρεια Αττικής.

— Είστε δύο σχεδόν μήνες Αντιπεριφερειάρχης Αττικής. Έχετε αποκτήσει εικόνα για την κατάσταση στους δήμους της αρμοδιότητας σας;

Έχω επισκεφθεί αρκετούς Δήμους, έχω συναντήσει Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και σύντομα θα έχω ολοκληρώσει τον πρώτο γύρω των επαφών. Στόχος μου είναι να καταγράφω προτεραιότητες, να σημειώσω προβλήματα και στρεβλώσεις. Δεν είναι στις προθέσεις μου να μείνω κλεισμένος στο γραφείο, αλλά από τις πρώτες ημέρες κινούμαι από δήμο σε δήμο. Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν είναι μόνο να υπογράφει τις διοικητικές αποφάσεις, αλλά να πιέζει για λύσεις και να μεταφέρει την εικόνα κάθε γειτονιάς. Γι’ αυτό και πρόθεση μου είναι να δίνω το παρών συχνά και σε δημοτικά συμβούλια, στις περιοχές αρμοδιότητας μου, για να ακούω από πρώτο χέρι τις αγωνίες των πολιτών, αλλά και να παρουσιάζω το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής. Η ευθύνη πια, θα έχει πρόσωπο, δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από τις αρμοδιότητες.

—Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια;

Θέλουμε μια Αττική ασφαλή, ανθρώπινη και αξιοβίωτη. Με έμφαση στην πρόληψη και το μετριασμό των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης, ασφάλεια σε κάθε γειτονιά, με καλά μελετημένες υποδομές και παρεμβάσεις και προγράμματα στήριξης και ενδυνάμωσης της οικογένειας. Είναι πολύ σημαντικό να συμβάλουμε και εμείς ουσιαστικά και καθοριστικά στην αναστροφή της πορείας που απαιτεί το δημογραφικό ζήτημα. Βλέπουμε όλοι μας ως γονείς την αύξηση της νεανικής παραβατικότητας και δε μπορούμε να μένουμε απαθείς. Αντίστοιχα, ωριμάζουμε σχέδια για ενίσχυση της ασφάλειας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας. Κι υπάρχουν πολλά ακόμα. Η αύξηση της οδικής ασφάλειας, η ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε γειτονιά και η έμφαση στην παιδεία και την υγεία. Δεν υπάρχει ανάπτυξη εάν τα παιδιά μας δεν έχουν καλά σχολεία και όλοι μας πρόσβαση σε δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η Περιφέρεια Αττικής λοιπόν, αλλάζει πρόσωπο, τρόπο λειτουργίας και δομές. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε ορατότητα στην καθημερινότητα του πολίτη, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του. Χρειάζονται νέες ιδέες, χρειάζεται μία νέα προσέγγιση στην διοίκηση, χρειάζεται μια διαφορετική τεχνογνωσία, πιο σύγχρονη, χρειάζεται μια διαφορετική μεθοδολογία, νέα εργαλεία.

— Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα ο Κεντρικός τομέας της Περιφέρειας Αττικής.

Θα εστίαζα σε τρία σημεία. Αρχικά, οι τυπικές λειτουργίες της περιφέρειας, οι έλεγχοι, τα ζητήματα μεταφορών και οι υποδομές. Σκοπός μου είναι να εκσυγχρονίσω τις διαδικασίες, να ψηφιοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας. Όχι μόνο για να κάνουμε τη ζωή των εργαζόμενων μας ευκολότερη, αλλά για να ενισχύσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας στον πολίτη. Έπειτα, η ενίσχυση της ασφάλειας στους δρόμους. Χρειαζόμαστε έξυπνα συστήματά οδικής ασφάλειας, χρήση νέων τεχνολογιών για ρύθμιση των φαναριών ανάλογα το φόρτο της κυκλοφορίας, αλλά και εκπόνηση νέων μελετών, ώστε να αναπνεύσουν κυκλοφοριακά οι κεντρικοί δήμοι. Ξέρετε πολύ καλά, πως το κέντρο σήμερα επιβαρύνεται δυσανάλογα από την κίνηση στους δρόμους, με χιλιάδες πολίτες να διασχίζουν δήμους ολόκληρους για να βγουν στην άλλη άκρη της Αττικής, επιβαρύνοντας με θόρυβο και ρύπους. Αυτό πρέπει να μετριαστεί με σύγχρονα και έξυπνα μέσα. Φιλοδοξία μας είναι όμως και μια Περιφέρεια δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του. Στόχος μας πρέπει να είναι όλες οι υπηρεσίες προς τον πολίτη να γίνονται ψηφιακά, άμεσα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Το κεντρικό κράτος έχει δείξει το δρόμο και πρέπει να ακολουθήσουμε.

— Έχετε μια γνωστή αυτοδιοικητική πορεία στο Γαλάτσι, να υποθέσουμε πως θα έχει μια προτεραιότητα στο σχεδιασμό της Περιφέρειας από εδώ και πέρα;

Ο ρόλος μου απαιτεί να δίνω ισόποση και αναλογική σημασία στα προβλήματα όλων των δήμων της αρμοδιότητας μου, παρ’ όλα αυτά, είναι δεδομένο πως θα στηρίξω τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή του Γαλατσίου. Εδώ γεννήθηκα, εδώ ζω, και ξέρω από πρώτο χέρι τις ανάγκες. Είναι αλήθεια, πως στην Περιφέρεια Αττικής, η στήριξη της Παιδείας θα έχει κεντρικό ρόλο. Γι’ αυτό ανακοινώσαμε την ανέγερση τριών σχολικών μονάδων στους Δήμους Φυλής, Σπάτων-Αρτέμιδας και Γαλατσίου, συνολικού προϋπολογισμού 10,91 εκ. ευρώ. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς την ενίσχυση των μηχανισμών και υποδομών εκπαίδευσης, μέσα από το Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι νέες σχολικές μονάδες, θα καλύψουν συνολικά τις ανάγκες 455 παιδιών, θα διαθέτουν υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια (τεχνολογίας, φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής, πληροφορικής κλπ.), αίθουσες ξένων γλωσσών, βιβλιοθήκες, βοηθητικούς χώρους (ανάπαυσης, φαγητού κλπ.) και συγκροτήματα χώρων υγιεινής προσβάσιμα από ΑΜΕΑ.

— Πως είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς ως Περιφερειάρχης;

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια δείγματα γραφής. Και ως Δήμαρχος και ως μέλος της Κυβέρνησης σε κρίσιμες περιόδους, έχει αποδείξει πως είναι ένας άνθρωπος των έργων και όχι μόνο των λόγων. Είναι δυναμικός, αποφασιστικός και αλλάζει την καθημερινότητα στην οποία είχε συνηθίσει κανείς την Περιφέρεια Αττικής. Έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως υπάρχει ανάγκη για άμεση συνεργασία αυτοδιοίκησης και κράτους, με σαφείς ρόλους και ολοκληρωμένο σχέδιο, οπότε υπό την καθοδήγηση του, το μήνυμα είναι πως θα διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος τους αναγκαίους πόρους και τις αρμοδιότητες για να κάνουμε αποτελεσματικά τη δουλειά μας. Έχουμε ένα πολύ καλά μελετημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, κι αυτό το δυναμισμό που ο ίδιος κουβαλά εδώ και πολλά χρόνια, στοχεύουμε να τον μεταλαμπαδεύσουμε σε μια Περιφέρεια με μεγάλες δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις.

— Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για το στοίχημα των 45 πρώτων ημερών. Πόσο έτοιμοι είστε για να προχωρήσετε;

Το στοίχημα των 45 ημερών δεν είναι απλά ένα οργανωτικό ορόσημο, αλλά ανάγκη. Οφείλαμε να πιάσουμε αμέσως δουλειά, να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό. Και παράλληλα, να αλλάξουμε το μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα δημοκρατικής κυψέλης και ανοικτού διαλόγου για όλη την Αυτοδιοίκηση. Μεγάλος στόχος του Περιφερειάρχη Αττικής ένα Μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης, το οποίο θα ασκείται σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, χωρίς επικαλύψεις, δικαιολογίες και καθυστερήσεις, με διαρκή λογοδοσία και συνεχή ενημέρωση προς τους πολίτες. Ένας ομολογουμένως φιλόδοξος στόχος. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, αλλά έχουμε πάρα πολύ πάθος, πάρα πολλή διάθεση και μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα που κάθε μέλος της έχει κάτι να προσφέρει.

— Είναι εφικτή δηλαδή η μητροπολιτική λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής;

Η ανάδειξη του Μητροπολιτικό χαρακτήρα της Αττικής δεν είναι μια ακόμα εξαγγελία, αλλά αναγκαιότητα. Περιγράφεται εκτενώς στον Καλλικράτη, όμως δυστυχώς για χρόνια, έμεινε στο συρτάρι. Ασκούμε λοιπόν για πρώτη φορά μητροπολιτικά καθήκοντα και διεκδικούμε βάσει αυτού τους ανάλογους πόρους και αρμοδιότητες. Η Περιφέρεια Αττικής ουσιαστικά για πρώτη φορά αποκτά την ολιστική διαχείριση και τη ευθύνη των έργων διαδημοτικού χαρακτήρα. Δεν παίρνουμε δηλαδή μόνο την ευθύνη υλοποίησης, αλλά διεκδικούμε από την Πολιτεία τους πόρους και τις αρμοδιότητες να λύσουμε προβλήματα, που το κεντρικό κράτος είτε αδυνατεί, είτε δε μπορεί να υλοποιήσει. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, για ένα ζήτημα που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση να έχουμε τρία διαφορετικά επίπεδα διοίκησης. Ένας θα πρέπει να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να λογοδοτεί.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

(+30) 216 700 2549

info@zompos.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Copyright © 2024 Ζώμπος Κωνσταντίνος